Τετάρτη, 1 Απριλίου 2009

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ Κ.Ε.Ε.Ε. , ΡΟΔΟΣ 03 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2009

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ – ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΕΣΟΔΩΝ – ΕΞΟΔΩΝ
ΕΤΟΥΣ 2008, ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ
ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ & ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΡΟΔΟΠΗΣ
ΜΙΧΑΛΗ ΒΕΖΥΡΙΑΝΝΙΔΗ
Αγαπητέ Πρόεδρε,
Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι,

Μετά την καλησπέρα μου προς όλους, θα ήθελα ιδιαιτέρως να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου και πρωτίστως στον Πρόεδρό του κ. Γιώργο Χατζημάρκο, για την φιλοξενία που είμαστε σίγουροι πως θα απολαύσουμε, στο κοσμοπολίτικο νησί της Ρόδου.
Να συγχαρώ τον κ. Χατζημάρκο τόσο για την δράση του στην Ελληνική οικονομική σκηνή, όπως με δράσεις π.χ. για τον καταδυτικό τουρισμό στα Δωδεκάνησα και στην Ελλάδα μας ευρύτερα, καθώς και για τις διεθνής πρωτοβουλίες του Επιμελητηρίου που επάξια διοικεί, όπως η τελευταία, με στόχο την οικονομική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Αιθιοπίας.
Δράσεις τις οποίες παρακολουθώ και καταγράφω, όπως και όλων των Επιμελητηρίων άλλωστε, μιας και οι συνάδελφοι μου στην Ροδόπη, στην επίσης ακριτική Κομοτηνή, στο Επαγγελματικό & Βιοτεχνικό Επιμελητήριο με έχουν εκλέξει για την εκπροσώπησή τους στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος.
Ονομάζομαι Μιχάλης Βεζυριαννίδης και είμαι 38 ετών, βιοτέχνης με αντικείμενο την ζαχαροπλαστική - οικονομολόγος. Μετέχω στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος από τις εκλογές του 2006. Περπατώντας λοιπόν στον 3ο χρόνο αναρωτιέμαι αν έτσι πρέπει να είναι η δομή καθώς και η φυσιολογική λειτουργία μιας Ένωσης που εκφράζει αλλά και διοικεί 59 επιμελητήρια. ;
Προς θεού. ! Δεν είναι μομφή προς κανέναν ή καμία από όλους εσάς.
Αντίθετα σπεύδω να δηλώσω ένθερμος υποστηρικτής κάθε προσπάθειας της Διοίκησης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος.
Φοιτώ σε αυτό το σημαντικό για εμένα πανεπιστήμιο, όλους εσάς. Ιδιαίτερη τιμή για εμένα, όπως επίσης τιμή αποτελεί και η σχέση μου με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου τον Κώστα τον Λιούρτα.
Θα ήθελα πραγματικά όταν και εφόσον αποφοιτήσω από όλους αυτούς τους τομείς, όταν δηλαδή θα αλλάξει η γενιά και αν θέλει ο Θεός μετέχω ακόμη στα Επιμελητηριακά δρώμενα να μπορώ να υπερηφανεύομαι για όλους εσάς, τους προκατόχους της σημερινής νεολαίας η οποία θα πρέπει να διαχειριστεί εξουσίες και αντίρροπες δυνάμεις.
Αναρωτιέμαι όμως πως ;
Οι αναζητήσεις και οι απορίες μου, πρόεκυψαν από την μελέτη των πρακτικών της Λάρισας 16 Νοεμβρίου 2007, όπως και αυτά πέρυσι στην Κέρκυρα – θυμίζω Παρασκευή 2 Μαΐου 2008 για τον απολογισμό των εσόδων και εξόδων του έτους 2007.
Τότε αποτελούσε θέμα ξεχωριστό : Οφειλές Επιμελητηρίων.
Ερχόμενος λοιπόν εδώ και διαβάζοντας τα προϋπολογισθέντα και τα πραγματοποιηθέντα έσοδα των ετών 2007 και 2008 για να έχω ολοκληρωμένη εικόνα και άρα άποψη, μου γεννούνται ερωτήματα. Απορίες.
Ανέφερα και πριν ΔΕΝ είναι άρνηση, δεν κατηγορώ, ούτε θίγω κανέναν και καμία του πράξη. Πρώτος δηλώνω παρών και με σεβασμό αποδέχομαι τον απολογισμό εσόδων – εξόδων του έτους 2008.

Τα θέτω, όμως, στην κρίση σας.
Με στοιχεία λοιπόν, χωρίς αριθμολαγνεία.


Έσοδα Συνδρομών Μελών Προϋπ/θέντα 2007 Πραγματ/θέντα 2007
Κωδικός 5681 1.800.000 1.569.178,76 -230.821,24 €

Προϋπ/θέντα 2008 Πραγματ/θέντα 2008
2.000.000 2.125.598,83 +125.598,83 €

Πάμε καλά ; Όχι βέβαια. Υπολείπονται 105.222,41 €. Δεν έκλεισε το θέμα.
Θα μου πείτε έγινε προσπάθεια και από το (–) 230.000 πήγαμε στο (+) 125.000
Προσωπικά θεωρώ πως δεν αποτελεί σημείο αναφοράς ή έστω εναπόθεσης ελπίδων. Οι ελπίδες έρχονται και σβήνουν όταν η σύγκριση αφορά την αγορά του νέου κτιρίου της Κ.Ε.Ε.Ε. Τους πανέμορφους 2 ορόφους που είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου, μετά την έκτακτη Γενική Συνέλευση στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας.


Έσοδα Αγοράς Κτιρίου Προϋπ/θέντα 2007 Πραγματ/θέντα 2007
Κωδικός 5681α 1. 050.000 93.784,46 - 956.215,60 €

Προϋπ/θέντα 2008 Πραγματ/θέντα 2008
960.000 263.644,90 - 696.355,10 €

Το 2007 όλα τα Επιμελητήρια της Ελλάδας είχαν έσοδα 53.790.677,36 € και δεν είχαν το 1,7 % των εσόδων αυτών, δηλαδή 956.215,60 που ανέφερα πριν για να καλύψουν την συμφωνημένη συνδρομή τους για την αγορά των γραφείων της Ένωσης ;
Αποφασίσαμε ως Γενική Συνέλευση να αγοράσουμε γραφεία. Έγινε. Πραγματοποιήθηκε. Εκκρεμότητες υπάρχουν και πρέπει να διευθετηθούν.
Οφείλετε νομίζω ως διοίκηση να κατονομάσετε ποια επιμελητήρια και με ποια ποσά δεν συνδράμουν στο έργο σας, στο έργο μας.
Αγαπητέ Πρόεδρε, με το πρόσημο μείον δεν παράγεις έργο, δεν αγοράζεις, δεν προχωράς. Συμβιβασμούς κάνεις και υποχωρήσεις.
Να κλείσω το κεφάλαιο με τους αριθμούς για να μην κουράσω περαιτέρω, λέγοντας μόνο ακόμη δύο στοιχεία.
Κύριε Οικονομικέ Επόπτη, κύριε Χατζηβασίλογλου, γιατί σας βασανίζει ολόκληρη η ελληνική αλφάβητος ; Γιατί ; Πρώτα εσάς, έπειτα την Διοίκηση και κατ’ επέκταση και όλους εμάς, όλα τα Επιμελητήρια ; Αναφέρομαι στους κωδικούς 9916 α,β,γ,δ,….ρ,σ,τ, των εσόδων από επιχορηγήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
19 κωδικοί, οι 11 με αρνητικό πρόσημο.
Ενδεικτικά αναφέρω 510.000 € Επιχορήγηση Επέκτασης Προγράμματος ΚΕΠ. Τα προϋπολογίσατε, τα προϋπολογίσαμε όλοι σαν Ένωση, γιατί δεν εισρεύσανε ;
Όπως και όλοι οι κωδικοί με αναγκαστική προσθήκη την χρήση γραμμάτων. Ενημερώστε μας παρακαλώ πολύ διεξοδικότερα, εδώ ή κατά επιμελητήριο με ανάλογα έγγραφα στην υπηρεσία ή στον οικονομικό επόπτη του κάθε επιμελητηρίου.
Κυρίες και κύριοι, είναι αδιανόητο και παράλογο να επιζητούμε από τα μέλη μας, κατά τόπους, στα Επιμελητήριά μας να εισπράξουμε τις συνδρομές τους, με το χάρισμα πάντα της υποχρεωτικότητας των και από την άλλη πλευρά εμείς οι ίδιοι, διακατεχόμενοι από άκρατο υπερπροστατευτισμό και από φόβο συρρίκνωσης των ταμείων μας να μην εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας στην Ένωση.
Αγνοώντας τα συμφωνημένα και παραγκωνίζοντας τα ουσιαστικά, μόνοι μας θέτουμε σε απαξίωση την Ένωση. Δεν ισχυροποιούμε έτσι την Κεντρική μας Ένωση έτσι ώστε να μεγαλουργήσει και να μας επιστρέψει πολλαπλάσια τα οφέλη της δυναμικής της παρουσίας στην οικονομική, κοινωνική αλλά και πολιτική ζωή του τόπου.
Όσο λοιπόν δεν ισχυροποιούμε μόνοι μας την θέση μας, τόσο και οι κρατούντες και διοικούντες τούτον τον τόπο θα μας έχουν σε δεύτερη, ενδεχομένως και σε τρίτη θέση. Θα μας έχουν λίγο πριν το τέλος στο πρωτόκολλο και δίπλα στους προσκόπους όπως προχθές στην Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου.
Κλείνοντας θα ήθελα να αναφέρω, έτσι, επιγραμματικά τι ακριβώς εννοούσα όταν εισαγωγικά ανέφερα για την δομή της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων.
Δεν μπορώ να γνωρίζω πόσοι από εσάς βρήκατε την δομή της Ένωσης με την σημερινή της μορφή. Δεν μπορώ επίσης να κατέχω σε βάθος τις προσπάθειες που έχει καταβάλλει το κάθε επιμελητήριο ξεχωριστά ή η Ένωση προς το Υπουργείο για την αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας του ανώτατου οργάνου επιχειρηματικής δράσης στη χώρα μας.
Τα δύο όμως πράγματα τα οποία γνωρίζω πολύ καλά, συμμετέχοντας σε αυτά είναι 1ον. Την απόφαση του Επαγγελματικού & Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Νομού Ροδόπης της 23 – 04 – 2004 για την ενοποίηση των δύο επιμελητηρίων της Ροδόπης, και 2ον. Την ομολογουμένη κρίση τόσο την οικονομική όσο και την γραφειοκρατική που μαστίζει εμπόρους, επαγγελματίες, βιοτέχνες και βιομήχανους στην Ελλάδα μας. Υφιστάμενους ή εν δυνάμει.
Στην Γενική Συνέλευση της Καβάλας στις 14 Νοεμβρίου του 2008 ακούστηκαν απόψεις και θέσεις. Γνωρίζω πως δεν ενδιαφέρει τα υπόλοιπα επιμελητήρια πλην Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης και Ροδόπης. Αποδέχομαι επίσης και την τοποθέτηση του κ. Μπακατσέλου τότε που ανέφερε πως “ φτάνουν οι μεσοβέζικες λύσεις στον τόπο μας. Ενόψει του ΓΕΜΗ, μας ρωτάει το Υπουργείο και εμείς πρέπει να απαντήσουμε ”.
Επικαιροποιούμε λοιπόν την πρότασή μας, ως Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης. Σας καταθέτω τα πρακτικά από την απόφαση του 2004 και έρχομαι να σας ρωτήσω αν θα πρέπει να προβούμε σε άλλες ενέργειες έτσι ώστε το μόνο που θα προσδοκούμε πλέον είναι η απάντησή σας στο αίτημά μας. Θετική ή αρνητική, αλλά οπωσδήποτε ικανοποιητικά τεκμηριωμένη.
Συνένωση των δύο Επιμελητηρίων της Ροδόπης. Δεν αποτελεί κριτήριο το μέγεθος ή ο τίτλος του Επιμελητηρίου.
Ο μοναδικός νομός στην Ελλάδα με δύο Επιμελητήρια.
Όλοι οι άλλοι νομοί έχουν ή 3 ή 1.
Ένα Επιμελητήριο στην Ροδόπη αρκεί.
Επιτυγχάνει βιωσιμότητα, καταδεικνύοντας στα μέλη του πλέον πως οι διοικούντες τα Επιμελητήρια κινούνται και οδηγούν σταθερά την αγορά μακριά από την κρίση.
Άμεσα. Απλά. Λιτά.
Αν δεν προχωρήσει η Ένωση προς τέτοιες κατευθύνσεις αλλά συνεχίζει να γαλουχεί Προέδρους ανά την επικράτεια θεωρώ πως το μέλλον θα . . . συνεχίσει να είναι δύσκολο.
Αν αυτό που μόλις τώρα ανέλυσα θωρηθεί αδύνατο, ε, τότε ας πάμε σε ένα τριτοβάθμιο όργανο Επιμελητηρίων και ας εκλέξουμε ανά περιφέρεια έναν εκπρόσωπο και ας δημιουργηθεί η Ένωση των 13 Επιμελητηριακών που συνομιλούν πλέον απ’ ευθείας με τον Υπουργό και Πρωθυπουργό της χώρας.
Ας κινηθούμε ευέλικτα, έξυπνα και κυρίως ανταποδοτικά προς τα μέλη μας, που θέλουν να μας δώσουν την δύναμη να μεγαλουργήσουμε. Εμάς, έστω, τους νεότερους.
Σας ευχαριστώ, θερμά, για την προσοχή σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: